|
BŮČEK
–NEJZDRAVĚJŠÍ STRAVA
Pikantní
bůček v alobalu
- příprava je cca 1 hodina
30 minut
Ingredience: 1
kg bůčku, 12 stroužků česneku, 5 bobkových listů, 5 kuliček pepře, 1
kávová lžička (KL) soli ----------- 15 stroužků česneku, 1 KL sladké
papriky, 1 KL kari, 1 KL grilovacího koření, 1 KL soli, 1 KL
pepře, 1 KL chilli, 2 KL oleje, 2 KL worčestru, 2 KL sojové
omáčky
Příprava: Bůček
vaříme 1 hodinu s kořením v horní části ingrediencí. Necháme pořádně
vychladnout. Z ostatních surovin uděláme hutnou kaši, kterou vetřeme do vařeného
bůčku. Pevně zabalíme do alobalu a necháme v chladu uležet 4-6
dní.
KL
– kávová lžička
Zámecký
salát studená
kuchyně
doba přípravy je cca
10 minut
Ingredience: 200
g měkké uzeniny (junior, gothaj, šunkový salám apod.), 200 g suché uzeniny
(herkules, lovecký, uherák apod.), 200 g 40% eidamu, 1 větší bílá
cibule, 1 větší červená cibule, 1 polévková lžíce oleje, bílý vinný
ocet dle chuti, hrst sekané petrželky nebo pažitky,, čerstvě hrubě mletý
pepř (nejlépe barevná směs)
Příprava: Uzeniny
nakrájíme na stejné tenké nudličky, oloupanou cibuli na kolečka a sýr
nastrouháme nahrubo. Vše smícháme, přidáme bylinky, dochutíme zálivkou z oleje a
octa a posypeme čerstvě namletým pepřem.
Andělské
kuličky :
speciality
z bůčku
- recept je určen pro 2 osob(y)
Ingredience: 250
g měkkého libového bůčku, ramínka čí plecka, 2 střední vařeně studené
oloupané a nastrouhané (nebo vidličkou rozmačkané) brambory, 1
vejce, 2 lžičky zázvoru, 2 lžičky mletého kmínu, 2 lžičky
glutasolu nebo vegety, špetka soli, malá špetička kypřícího prášku do
pečiva, asi 0,5-1 dl vody (uvidíme, kolik si maso vezme), tuk na
smažení, 2 až 4 rozmačkané střední stroužky česneku, 1 špetička
suchých rozdrcených feferónů (či chilli) - ale
opatrně.
Příprava: Do
mletého masa vmícháme po částech studenou vodu a vejce rozšlehané v hrníčku
vidličkou. Přidáme všechno jmenované koření, brambory a nakonec kypřící
prášek. Vše řádně, nejlépe rukama, promísíme. Z takto připravené směsi
(která se poněkud lepí na ruce), tvoříme v dlaních stejně velké kuličky, v
průměru asi 3-3,5 cm (velikosti asi jako na obrázku) a smažíme je v rozpáleném
tuku po všech stranách dozlatova (oproti karbanátkům s nimi raději častěji
pohybujeme). Díky bramborům a prášku jsou kuličky jakoby nadýchané,
kypřejší a znali tvrdí, že mají masovější chuť než běžné karbanátky.
Pro
zpestření můžeme pňdat do masy hrst nasekaných vlašských orechů nebo lžíci
nasekaného kopru. A pokud přidáme do mletého masa místo brambor trochu
solamylu nebo hladké či polohrubé mouky, můžeme tvořit malé knedlíčky a
zavařit je do polévky místo třeba játrových či masových.
Andělské kuličky
jsou vynikající s přílohou nebo jen jako teplé či studené jednohubky s
kouskem veky coby občerstvení pro různé
posezení.
Bôčiková
roláda speciality
z bůčku
doba
přípravy je cca 2:35 hod.
Ingredience: 1
kg bravčového bôčika bez kosti 25 g rýchlosoli mletú červenú
papriku mleté čierne korenie
Příprava: Z
bôčika odrežeme kožu, a ak treba, aj časť slaniny. Naklepeme ho, posypeme
rýchlosoľou, zvinieme, previažeme pevnou niťou a na 24 hodín odložíme do
chladničky.
Odležanú roládu dáme do obalu na tlačenku alebo do
mikroténového vrecka, pevne zaviažeme a dáme variť. Varíme dve
hodiny. Vychladnutú roládu posypeme červenou paprikou a
korením.
Bůček
pečený s nádivkou
speciality
z bůčku
recept pro 4
osob(y)
Ingredience: asi
1 kg nepříliš tučného bůčku, sůl, 2 ks pečiva, 30 g rozehřátého
tuku, 2 vejce, mléko (nebo pivo), sůl, muškátový květ, 100-150 g
zmrazeného hrášku s karotkou a kukuřicí, 2 PL nadrobno pokrájené petrželky a
pažitky, kmín.
Příprava: Maso
očistíme, opláchneme, prořízneme do něj kapsu a vysolíme ji. Pečivo nakrájíme na
kostičky a přelijeme je rozehřátým tukem. Vejce rozšleháme s trochou mléka
(piva), osolíme a okořeníme, nalijeme na pečivo, promícháme a necháme 10 minut
bobtnat. Potom je promícháme se zelenou nádivkou, naplníme maso, otvor sešijeme
tlustší nití nebo jej spíchneme jehlami na závitky (zbyla-li nádivka, naplníme
ji do alobalové mističky, vytřené tukem). Maso vložíme do tlakového hrnce,
osmahneme je, osolíme, přidáme kmín, podlijeme horkou vodou a 15-20 minut
dusíme. Potom hrnec otevřeme a je-li maso již téměř měkké, přendáme je do
pekáčku i se zbylou nádivkou. Pokud zbylo hodně šťávy, vydusíme ji, přelijeme na
maso a pečeme za občasného přelévání vypečenou šťávou. Měkké maso vyjmeme, nitě
nebo jehly odstraníme a maso nakrájíme na plátky. Podáváme je s vařenými
bramborami, bramborovou kaší, kompotem. Studené maso je vhodné se zeleninovým
nebo bramborovým salátem. Osobně dělám nádivku s vyšlehaným tuhým sněhem z
bílků...je pak nadýchanější.
Bůčková
kniha speciality
z bůčku
recept pro
4 osoby
Ingredience: Balíček
vyššího libovějšího bůčku asi 15 cm širokého, sůl, pepř, případně čili
koření, najemno rozsekaný česnek ze 2 stroužků, 2 cibule, režná
nit, 1-2 dl horké vody.
Příprava: Bůček
nařežeme podélně (po kosti) asi na 1/2 až 3/4 cm silné listy. Takto vzniklou
knihu pečlivě popíšeme. Každý řez prosolíme menší špetičkou soli
(jemně mezi dvěma prsty), stejné tak špetičkou pepře a zasypeme rozsekaným
česnekem (ne třeným) a dle chuti přes jeden list můžeme přidat na špičku
nože čili koření (ale jen pro dospělé, kteří to chtějí opravdu ostré). Pevně
ovážeme režnou nití, vložíme do předehřáté remosky nebo pekáčku, obložíme
nahrubo pokrájenými cibulemi. Podlijeme horkou vodou a pečeme
dozlatova asi 1,5-2 hodiny. V případě potřeby podléváme menším množstvím další
vřelé vody. Upečenou knihu krájíme příčně (přes
kosti).
Bůčkový
ptáček
speciality
z bůčku
doba
přípravy je cca 30 min
Ingredience: buček, hera, sůl, hořčice, pálivá
klobása, jablko, kmín
Příprava: V
obchodě si nechám nakrájet bůžek na jemné plátky - omeju, osolím -potřu hořčicí,
na plátek dám zelí a klobásu. Zatočím jako ptáček. Na dno varné misky dám
zbytek zelí, nastrouhané jablko, kmín. Přidám brabce, okmínuju ochutím mírně
vegetou a peču.
Cikánský
chlebíček
speciality
z bůčku recept je určen pro 4
osob(y)
Ingredience: 800
g vepřového bůčku sůl, pepř, kmín 2 - 3 stroužky
česneku hořčice křen paprika kapie, petrželová nať 10 polovičních
krajíčků chleba
Příprava: Opláchnutý
bůček zbavíme kůže, vykostíme a nakrájíme na plátky. Plátky naklepeme paličkou,
osolíme, pokmínujeme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a rozložíme na
pekáček. Vložíme do trouby za občasného podlévání a obracení upečeme doměkka.
Dozlatova opečené plátky bůčku položíme na krajíčky chleba, potřeme hořčicí a
posypeme nastrouhaným křenem. Na povrchu ozdobíme kouskem kapie a snítkou
petrželové natě.
Hamačka speciality
z bůčku … recept je určen pro 4
osob(y)
Ingredience: 2
buřty, 15 dkg paprikovaného bůčku, 2 housky, 1/8 l mléka, 3
vejce, špetička soli, špetka pepře, podle chuti pažitka a
petrželová nať, 30 g másla, 2 hrsti strouhanky.
Příprava: Buřty
a bůček nasekáme nadrobno, dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené a
mlékem zvlhčené housky, vejce ušlehaná do pěny (nejlépe mixérem), sůl, pepř,
jemně nasekanou petrželovou nať a pažitku a vše řádně
promícháme. Kastrůlek (misku z varného skla, remosku) vytřeme silně
máslem, vysypeme strouhankou, naplníme směskou, povrch zastříkáme mlékem a
pečeme v troubě (remosce) zvolna 40 minut. Je vynikající teplé i
studené.
Doporučená
příloha: veka, hlávkový nebo okurkový
salát.
Krtkova
kapsa speciality
z bůčku
doba přípravy je cca 2
hod
Ingredience:
6O
- 7O dkg libovějšího bůčku 1 větší syrový brambor 10 dkg ementálu 1/2
rohlíku 1/2 červené kapie 1 menší cibule 1 stroužek česneku 5 dkg
mletého masa z bůčku 2 PL hořčice sůl pepř
Příprava: Ve
vykostěném a kůže zbaveném bůčku nožem řízneme kapsu a dostatečně celé
osolíme. Všechny ostatní ingredience nakrájíme na kostičky, promícháme s
mletým bůčkem (může být cokoliv, co je od masa), osolíme, opepříme a naplníme
tím kapsu. Usadíme do malého pekáčku nebo kastrólku tak aby obsah kapsy
nevytekl (a aby kapsa nepadla můžeme dokola utemovat syrovými brambory a máme
hned i přílohu). Podlijeme, strčíme do hodně vyhřáté trouby, pečeme, přeléváme
vypečenou šťávou.
Moravský
vrabec s chlupatými knedlíky a červeným zelím speciality
z bůčku
recept
je určen pro 4 osob(y)
Ingredience: 350
g vepřového bůčku, 300 g vepřové plece, 2 cibule, 4 stroužky
česneku, kmín, hladká mouka, 2 dl vody, sůl
knedlíky: 800 g očištěných
brambor, 250 g polohrubé mouky, 4 lžíce solamylu, 1
vejce, sůl, sádlo
zelí: 400 g červeného
zelí, 1 cibule, ocet, cukr, sádlo, sůl
Příprava: Vepřové
maso nakrájíme na větší kostky a dáme do pekáče spolu s nahrubo nakrájenou
cibulí a česnekem. Osolíme, okmínujeme, promícháme a vložíme do trouby na
250°C. Necháme opéct a za občasného podlévání pečeme. Když je maso měkké,
vyjmeme jej, šťávu zaprášíme moukou, orestujeme, zalijeme vodou a provaříme. Pak
vložíme maso zpět a necháme prohřát.
Na chlupaté knedlíky nastrouháme
brambory na jemném struhadle, přidáme mouku, 2 lžíce solamylu, vejce a osolíme.
Lžící tvarujeme šišky, které vaříme v osolené vodě se 2 lžícemi škrobu (aby se
nerozvařily) asi 10 minut. Hotové knedlíky promastíme sádlem.
Na pánvi
opečeme na sádle nakrájenou cibulku dozlatova, přidáme nakrájené zelí, podusíme
a dochutíme solí, octem a cukrem. Na talíře dáme maso, obložíme je knedlíky a
zelím a posypeme smaženou cibulkou.
Plněné
řízky z bůčku speciality
z bůčku
Ingredience: 600
g méně tučného bůčku, sůl, mletý pepř, olej, 1 lžíce hladké
mouky, kousek bujónové kostky, mletá sladká paprika.
Nádivka: 60 g ostřejšího salámu nebo
klobásy, olej, 1 malá cibule, 50 g žampiónů, 4 lžíce
strouhaného sýra, 1 vejce, sůl, pepř.
Příprava: Vepřový
bůček vykostíme, nakrájíme na čtyři plátky, rozklepeme je hodně do šířky,
osolíme a opepříme. Poklademe je nádivkou, přeložíme v půli, okraje masa
sklepneme paličkou a upevníme jehlami na závitky. Vložíme je do
kastrolu vymazaného olejem, poprášíme moukou a mletou paprikou a
krátce podusíme na malém plameni. Podlijeme je vodou, přidáme bujónovou kostku a
dusíme pod poklicí, při tom je obracíme a podléváme malým množstvím
vody.
Podáváme horké nebo studené. Příprava nádivky: Na oleji
zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme drobně nakrájené žampióny, krátce
opečeme, zalijeme rozšlehaným vejcem a umícháme v řidší nádivku.
Přidáme uzeninu nakrájenou na kostičky, sýr, osolíme, a
opepříme.
Pochoutka
z bůčku*
speciality
z bůčku
příprava je cca 1 hod. 40
min.
Ingredience: 500
g vepřového bůčku, 1 malá cibule, 1 menší kapie, 4 vejce, 4
stroužky česneku, 1 a 1/2 PL hladké mouky, 1 a 1/2 PL strouhanky, 2 PL
jemně pokrájeného pórku, 1 PL jemně nasekané petrželky, mletý černý
pepř, sůl;
Na
ozdobení: nakládané cibulky, čerstvá zelenina;
Mimo to: sáček na
tlačenku;
Příprava: Bůček
nakrájíme na malé kousky, k němu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky
rozkrájenou kapii a prolisovaný česnek. Přisypeme hladkou mouku, strouhanku,
přidáme vejce, nakrájený pórek a usekanou petrželku či pažitku. Vše podle chuti
osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Sáček na tlačenku na jednom konci
zavážeme, naplníme ho připravenou směsí a zavážeme i druhý konec. Naplněný sáček
vložíme do vroucí vody a na mírném plameni vaříme po dobu asi 80 minut. Uvařenou
pochoutku vyndáme a necháme vychladnout. Odstraníme sáček a bůčkovou pochoutku
nakrájíme na plátky. Studenou podáváme s nakládanými
cibulkami.
Studený
bůček v kořeněné kašičce
speciality
z bůčku
Ingredience: 1000
g bůčku,
sůl, 12
stroužků česneku, 10 kuliček pepře, 5 bobkových listů.
Na kašičku: 15 rozmačkaných
stroužků česneku, kari koření, sůl, mletá sladká
paprika, grilovací koření, worchesterová omáčka, tabasco (nemusí
být, jinak pozor - je velmi ostré) - vše spolu zamíchat, bude mít barvu zhruba
jako na obrázku.
Příprava: Bůček
v užších kusech dáme do hrnce s vodou, přidáme sůl, rozkrojené stroužky česneku,
kuličky pepře a bobkové listy. Vaříme do doby, až je maso měkké - zhruba 45
minut. Ještě teplý bůček vykostíme.
Všechny potřeby na kašičku
uvedené výše spolu řádně promícháme. V kašičce důkladně ze všech stran
namočíme maso a vždy trochu přimáčkneme. Hned zabalíme pevně do alobalu a
necháme vychladnout. Teprve zcela chladný obalený bůček dáme i s alobalem
dolu do ledničky (ne do mrazáku!) alespoň na tři-čtyři dny vychladit. Pokud
chceme, aby nám vydržel k určitému termínu, zásadně neochutnáváme - už by
nevydržel.
Mortadela speciality
z bůčku
Ingredience: 1kg
bôčik - pomliet 1 lyžica soli (polievkova) 1 lyžica vegety 1/2 lyžičky
mleté korenie 3-4 strúčiky cesnaku 5 vajec
Příprava: Všetko
vymiešame kým masa nezhustne, necháme 24 hodín v chladničke.Potom ešte raz
poriadne premiešame dáme do sáčku na tlačenku a varíme 90 minút. Potom sa ešte
teplé obalí v červenej paprike
Vepřovaječná
tlačenka
kategorie:
speciality
z bůčku
Ingredience: 500
g libovějšího vepřového bůčku (možné je použít i plecko, ale bez tučného a
bez kůže či krkovičku), 5 celých vajec, špetka majoránky, 1 lžíce
hrubé mouky, 1 lžíce strouhanky, 1 lžička soli, 3 střední i větší
stroužky česneku, 1 lžička vegety či jiného koření (např. gulášového), 1
lžička mletého pepře.
Příprava: Maso
nakrájíme na kostičky a smíchámi ve větší míse s rozklepnutými vejci,
majoránkou, hrubou moukou, strouhankou, solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a
vhodným kořením. Vše promícháme - nejlépe rukou, aby se směska dobře
spojila.
Řádně propracovanou hmotu plníme do rukávu na tlačenku
(nebo, jak je vidět na snímku, můžeme použít i rukáv na salám), po naplnění
ho zavážeme i na druhé straně (zavážeme, konec přehneme a zavážeme ještě jednou)
a ve vodě v papiňáku vaříme 1 hodinu. Poté vyndáme na prkénko, občas
obrátíme a necháme alespoň přes noc na chladném místě
vychladnout.
Vepřové
výpečky speciality
z bůčku
doba
přípravy je cca 1 hodina
Ingredience: 750
g vepřového bůčku, sůl, pepř, 3 stroužky česneku, 80 g cibule, 1
dl vody
Příprava: Vepřový
bůček vykostíme a nakrájíme na plátky. Maso osolíme, opepříme a potřeme
lisovaným česnekem a obalíme v nakrájené cibulce. Plátky vložíme do pekáče,
podlijeme vodou a pečeme ve vyhřáté troubě. Během pečení masem několikrát
zamícháme a dbáme, aby se cibule nepřipálila. Dozlatova opečené a křupavé
výpečky přelijeme na talíři výpekem.
Vepřové
závitky speciality
z bůčku
Ingredience: 600
g vepřového bůčku, měkký salám, zelená paprika, kyselá okurka, vejce
natvrdo, grilovací koření, sůl, pepř
Příprava: Vepřový
bůček nakrájíme na centimetr silné plátky o rozměrech 5x12 cm. Plátky z jedné
strany osolíme a opepříme, z druhé posypeme solí a grilovacím kořením.
Na
každý plátek položíme kousek papriky, kyselou okurku, kousek měkkého salámu, a
vařeného vajíčka. Konce závitků stačí spíchnout k sobě párátkem a naskládat
vedle sebe do suchého pekáčku.
Podlijeme vodou a pečeme v troubě dočervena.
Vepřový
nadívaný bůček speciality
z bůčku
Ingredience: 600-800
g (i více) vepřového bůčku (nejlepší je špička), 300 g mletého masa (koupíme
v obchodu), sůl, pepř, 1 vajíčko, špetka rozemnuté
majoránky, 2 stroužky česneku, lžička nadrobno rozsekané petrželky
(nemusí být, ale dává náplni trochu jinou chuť), 1 houska (žemle)
namočená v mléce a vymačkaná, na posypání bůčku sůl a drcený
kmín.
Příprava: Maso
očistíme a špičatým nožem v něm uděláme kapsu - nožem jedeme kousek
nad kostmi (po upečení vykostíme) tak, aby drželo pohromadě. V misce smícháme
všechny uvedené náležitosti - nejlépe rukama, ochutnáme a osolíme
(nepřesolit), chuťově to musí být trochu méně, než jsme zvykl. Otvor v mase
uzavřeme grilovacími jehlami nebo párátky, případně zašijeme režnou
nití.
Na pekáč nalijeme 1,5 dl vlažné vody, maso osolíme a
okmínujeme a kostmi položíme navrch. Pro dobrou šťávu můžeme obložit
1-2 cibulemi nakrájenými na tenká kolečka a na kolečka nakrájenými 3 stroužky
česneku. Po půlhodině pečení bůček obrátíme a nahoře nakrájíme kůži na
čtverečky. Podle potřeby během pečení podléváme vodou a maso přeléváme šťávou.
Pečeme doměkka zhruba 1,5 hodiny, můžeme péct i v remosce. Pokud jsme
pň přípravě kapsy maso prořízli, nevadí, náplň trochu vyteče, upeče se a
zůstane na masu.
Řízek
z bůčku speciality
z bůčku doba
přípravy je cca 1 hod.
Ingredience: 1
kg vep.bůčku 1,5 dcl mléka sůl
Příprava: prorostlý
bůček zbavený kostí a kůže pomeleme , osolíme,asi plnou mocca lžičku mléko
ohřejeme a těsně před varem nalejeme do pomletého bůčku a ihned promícháme,poté
vytvoříme vetší šišku a dáme schladit do lednice s chlazené šišky nařežeme
plátky a obalíme v klasickem trojobalu-mouka,vajčko,strouhanka. Smažíme na
tuku-dáme méně tuku protože řízky ho dosti pustí. když řízek po usmažení
rozkrojíte je masíčko bílé jak kuřecí a žádný tučné maso není vidět a chuť
lahodná-záleží pouze na soli a mléko udělá divy. Dobrou
chuť.
Řízky
z vepřového bůčku se sýrem speciality
z bůčku
Ingredience: 300
g prorostlého vepřového bůčku, 100 g tvrdého sýra, mletá sladká
paprika, mletý pepř, sůl, tymián nebo bazalka, 2
vejce, mléko, hladká mouka, tuk na smažení.
Příprava: Bůček
vykostíme, jemně umeleme, přidáme jemně nastrouhaný sýr, koření, sůl, půl
vejce, 3 lžíce mléka a dobře promícháme. Směs necháme v chladničce asi 2 hodiny,
proležet, pak z ní uděláme mensi tenké řízky.Ty postupně ponoříme do
středně hustého těstíčka připraveného z jednoho a půl vejce, 3 lžic mléka a
asi čtyř lžic mouky (těstíčko má být trochu hustší než na palačinky) a
vkládáme je na rozehřátý tuk. Usmažíme je po obou stranách dozlatova a
podáváme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem. Řízky jsou výborné
také studené (s kečupem, hořčicí, strouhaným křenem
apod.).
|